165473638-włoska-resturacja.jpg

Otwarta kuchnia włoska Kraków

Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie podkreśla technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.